Blauw-Witten in blessuretijd onderuit in de derby

FC Eindhoven verliest met 1-0

Op vrijdagavond speelde FC Eindhoven haar 35ste wedstrijd van het seizoen op bezoek bij Helmond Sport. De 98ste derby tussen de Helmonders en de Eindhovenaren werd in blessuretijd met 1-0 verloren.

Pascal Maas en Jan Poortvliet moesten noodgedwongen één wijziging doorvoeren in het basiselftal. Jorn Vancamp was afwezig vanwege een blessure, waardoor voorin een plekje vrij kwam voor Hugo Botermans. De Belgische spits van FC Eindhoven stond eerder deze week zijn rugnummer af aan Mitchel van Rosmalen ter ere van zijn overleden grootvader Willy van der Kuijlen.

In een onrustige openingsfase kwamen beide ploegen tot weinig kansen. Het eerste wapenfeit kwam van de kant van FC Eindhoven. Na een corner van Joey Sleegers, kon Mawouna Amevor de bal richting doel koppen. De bal miste echter genoeg vaart waardoor de goalie van Helmond Sport niet in de problemen kwam.

Na ruim een kwartier spelen was ook Helmond Sport voor het eerst dicht bij een doelpunt. Na een goede voorzet van Arno van Keilegom, schoot Jordy Thomassen de bal gevaarlijk richting doel. Een minuut later was de spits van Helmond Sport weer dichtbij een treffer. Hij kon met zijn poging vanuit het keepersgebied zijn kans echter niet verzilveren.

FC Eindhoven werd in deze fase van de wedstrijd achteruit gedrukt. Weer via de rechterflank kwam Helmond Sport er gevaarlijk uit. Na een voorzet van Lance Duijvestijn was weer Jordy Thomassen dichtbij een doelpunt. Zijn schot werd evengoed geblokt. Vervolgens werd de wedstrijd kort stilgelegd door een onderbreking van vuurwerk door de supporters van Helmond.

Toen de druk afnam was FC Eindhoven twee keer gevaarlijk voor het doel van Stijn van Gassel. Via de rechterkant kwam Collin Seedorf in een goede positie voor een voorzet. Jasper Dahlhaus schoot de bal vertekend in het zijnet. Niet veel later deed de zelfde situatie zicht voor. Toen werd het schot van de rechtsbuiten van FC Eindhoven geblokt.

Na een halfuur spelen waren de Blauw-Witten opnieuw dreigend voorin. Jasper Dahlhaus gaf een slim balletje op Iker Pozo. De Spaanse voetballer moest te ver uitwijken na de zijkant wat resulteerde in een schot in het zijnet.

In het laatste kwartier van de eerste helft kwamen beide ploegen niet meer tot grote kansen. Zo floot scheidsrechter Nagtegaal na 45 minuten af met een 0-0 ruststand in een agressieve eerste helft van de derby.

Na rust bleef Hugo Botermans achter in het kleedlokaal. Zijn vervanger was Jort van der Sande. Binnen één minuut na het fluitsignaal voor de start van de tweede helft was er direct een grote kans voor FC Eindhoven. Mitchel van Rosmalen vuurde met zijn linkerbeen een kanonskogel af richting het doel van Stijn van Gassel. Zijn schot strandde op de paal. Tien minuten later waren ook de Helmonders voor het eerst gevaarlijk. Na een hoekschop van Karim Loukili kopte invaller Orhan Džepar de bal in de handen van de goalie van FC Eindhoven.

Met nog iets meer dan een kwartier aan reguliere speeltijd was er een mogelijkheid voor invaller Jacky Donkor om de score te openen. De linksbuiten trok naar binnen en haalde de trekker over, maar de bal ging voor langs. Tien minuten later liet Helmond Sport ook weer van zich horen. Karim Loukili probeerde het vanaf randje 16, maar Ruud Swinkels wist het schot te pareren.

Vlak voor tijd kwam Collin Seedorf door aan de rechterkant. Jacky Donkor probeerde de voorzet op fabuleuze wijze binnen te schieten, maar zijn omhaal vloog hoog over. In de extra tijd weet Helmond Sport alsnog het enige doelpunt van de wedstrijd te maken. Uit een corner van Arno van Keilegom werkte Alec van Hoorenbeeck de bal in het doel van FC Eindhoven, 1-0. Hiermee besliste de thuisploeg de derby en bleven de drie punten in Helmond.

Vrijdag 30 april staat het volgende Brabants onderonsje op het programma voor FC Eindhoven. Dan neemt de ploeg van Jan Poortvliet het in eigen huis op tegen FC Den Bosch. Om 20.00 uur zal de strijd om de drie punten losbarsten. Bij de wedstrijd tegen de Bosschenaren zijn de supporters en sponsoren, na een lange periode van stilte, eindelijk weer van harte welkom in het Jan Louwers Stadion.

Helmond Sport – FC Eindhoven 1-0 (0-0) 90+1. Alec Van Hoorenbeeck 1-0. Scheidsrechter: Marc Nagtegaal. Geel: Jason Bourdouxhe (FC Eindhoven). Aantal toeschouwers: 0.

Helmond Sport: Van Gassel; Reith, Joppen, Van Hoorenbeeck, Van der Sluijs (66. Hendrikx); Vereijken, De Bie (48. Džepar), Duijvestijn; Van Keilegom, Thomassen, Loukili (84. Bastiaans).

FC Eindhoven: Swinkels; Seedof, Amevor, Peijnenburg (81. Biemans), Bourdouxhe; Van Son, Pozo, Van Rosmalen; Dahlhaus (63. Donkor), Botermans (46. Van der Sande), Sleegers (71. De Keersmaecker).

Fotografie: Jeem Sportsphotography