FC Eindhoven wint roerig duel in Rotterdam

Doelpuntrijk duel eindigt in 3-4 zege

Op een regenachtig Woudestein speelde FC Eindhoven zaterdagmiddag tegen SBV Excelsior. In een doelpuntrijke wedstrijd bleven de Blauw-Witten met 3-4 aan de goede kant van de score.

In een openingsfase waarin beide ploegen een doelpoging ondernamen, waren het de gastheren die vroeg op voorsprong kwamen. Na tien minuten kwam via een fraai steekpassje de bal bij Reuven Niemeijer terecht. Hij schoot in de korte hoek hard binnen: 1-0 voor Excelsior. Enkele momenten na de openingstreffer kreeg FC Eindhoven de uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Jens van Son veroverde diep op de helft van de tegenstander de bal. Via Jort van der Sande kwam de bal terecht bij Joey Sleegers, die het één-op-één-duel met doelman Stijn van Gassel niet wist te winnen.

FC Eindhoven ging op zoek naar de gelijkmaker en kwam daar via Jort van der Sande na een minuut of twintig nog aardig dichtbij. Vanuit een hoekschop van Joey Sleegers kopte de spits richting de hoek, waar Van Gassel ternauwernood redding wist te brengen. In de tegenaanval die volgde wist Nigel Bertrams zich aan de andere kant te onderscheiden. Uit een snelle counter, die via Reuven Niemeijer en Joshua Eijgenraam bij spits Thijs Dallinga terechtkwam, schoot de laatstgenoemde op doel maar was het de Eindhovense goalie die knap redding wist te brengen.

Na 36 minuten kwam dan toch de gelijkmaker. Na langdurig balbezit van de Blauw-Witten, en een fraaie actie van Brian De Keersmaecker, kwam de bal op het hoofd van Joey Sleegers. De kopbal van de buitenspeler werd nog gekeerd door Stijn van Gassel, maar na matig uitverdedigend werk van de Excelsior-defensie kwam de bal alsnog voor de rechtervoet van Pieter Bogaers. De linkspoot haalde uit en zag zijn schot in de hoek verdwijnen: 1-1!

Vlak voor rust wist FC Eindhoven zelfs op voorsprong te komen. Joey Sleegers stuurde met een leep balletje Barnabás Rácz de diepte in. De Hongaar aarzelde niet, en lobde van grote afstand de bal over doelman Van Gassel heen. En zo was het dus toch tijd voor de langverwachte achterwaartse salto van de Hongaarse dribbelaar!

FC Eindhoven schoot in de tweede helft uit de startblokken. Brian De Keersmaecker meldde zich namens FC Eindhoven met een hard schot van randje zestien voor het eerst in de tweede helft. Zijn schot ging over. Excelsior probeerde met een lange bal het spel open te breken, maar deze bal werd door Peijnenburg op het middenveld onderschept en dusdanig hard naar voren gekopt dat Jort van der Sande de bal in het strafschopgebied aan kon nemen. De spits was niet zelfzuchtig en legde de bal breed op Joey Sleegers die vrij kon intikken en de stand na twee minuten in de tweede helft naar 1-3 tilde!

Het eerstvolgende doelgevaar was wederom raak. In de 56e minuut liet Jarno Janssen zich in een duel met Reuven Niemeijer aftroeven. De aanvallen van Excelsior legde vanaf de achterlijn de bal terug op topscorer Thijs Dallinga die in de verre hoek af wist te ronden: 2-3.

De thuisploeg rook bloed, verhoogde de druk en kwam snel op gelijke hoogte. In de 60e minuut slingerde Julian Baas een vrije trap vanaf de zijkant het strafschopgebied in. Mats Wieffer wist zijn hoofd tegen deze voorzet aan te zetten, kopte de bal richting de verre hoek en daarmee de 3-3 tegen de touwen.

In de fase die volgde ging het spel heen en weer. Beide ploegen gingen op zoek naar de voorsprong, met de grootste kans voor Reuven Niemeijer. Hij volleerde over het doel na een voorzet van Marouan Azarkan.

De wedstrijd werd nog even ontsierd door het stilleggen van de wedstrijd in minuut 73. Scheidsrechter Martijn Vos achtte het noodzakelijk om beide ploegen naar binnen te sturen na het herhaaldelijk biergooien vanuit het thuisvak achter het doel van Nigel Bertrams. Na een minuut of tien kwamen de spelers weer het veld op en kon de wedstrijd hervat worden.

De onverwachte onderbreking deed FC Eindhoven goed, want het waren de Blauw-Witten dat de meeste druk naar voren wist te zetten. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een treffer voor de Blauw-Witten. Een afgeslagen vrije trap werd door Brian de Keersmaecker opnieuw de zestien ingebracht. Zijn voorzet werd niet goed weggewerkt door de defensie, waardoor Collin Seedorf vanuit de kluts snoeihard uit kon halen en de 3-4 tegen de touwen kon schieten. FC Eindhoven weer op voorsprong!

Kort na het doelpunt ontving Marouan Azarkan, nadat hij eerder al geel ontving, een directe rode kaart van scheidsrechter Vos na een akkefietje buiten het veld. Azarkan zocht de confrontatie op met de bank van FC Eindhoven, waarvoor hij bestraft werd met rood. Excelsior moest na 82 minuten verder met tien man.

Bijna breidde Barnabás Rácz de voorsprong nog uit naar 3-5. Valentino Vermeulen kopte de bal naar voren, richting Jort van der Sande. De spits tikte de bal door naar rechts, waar Rácz klaarstond om op doel te schieten. Zijn poging werd in de korte hoek gepakt door Stijn van Gassel.

Voor het eerst sinds 13 augustus, na een 0-1 overwinning op FC Emmen, wint FC Eindhoven weer eens op vreemde bodem.
Volgende week gaan de Blauw-Witten op vrijdagavond op bezoek bij Jong FC Utrecht. Deze wedstrijd begint om 20:00 uur.

SBV Excelsior – FC Eindhoven 3-4 (1-2) 10. Reuven Niemeijer 1-0, 37. Pieter Bogaers 1-1, 45+2. Barnabás Rácz 1-2, 47. Joey Sleegers 1-3, 55. Thijs Dallinga 2-3, 60. Mats Wieffer 3-3, 77. Collin Seedorf. Scheidsrechter: Martijn Vos. Rode kaart: 81. Marouan Azarkan (SBV Excelsior). Gele kaart: Mats Wieffer, Marouan Azarkan (SVB Excelsior). Aantal toeschouwers: 2534.
Bijzonderheid: Gele kaart voor reservespeler Michael Ibarguen Chacon (SBV Excelsior)

SVB Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Aberkane (71. Ormonde-Ottewill); Baas (85. Duku), Wieffer, Eijgenraam (85. Botermans), Niemeijer (85. Driourech); Dallinga, Azarkan.
FC Eindhoven: Bertrams; Vermeulen, Seedorf, Peijnenburg, Janssen, Bogaers; Van Son, De Keersmaecker; Rácz (90+3. Hernández), Van der Sande (90+1. De Meij), Sleegers.