Het venijn zat hem in de staart

Twee late treffers zorgen voor een 1-1 eindstand

De Blauw-Witten kregen zaterdagmiddag de kans om zich te revancheren tegen Roda JC Kerkrade. De wedstrijd in het Jan Louwers Stadion was de laatste voor FC Eindhoven voor de winterstop en eindigde in een 1-1 gelijkspel. Het venijn zat hem in de staart.

Rob Penders stuurde een ander elftal het veld op dan vorige week. Aanvoerder Mawouna Amevor en  Jens van Son keerden terug in de basis na afwezigheid door ziekte en een schorsing. Ook Charles-Andreas Brym mocht de wedstrijd beginnen.

De bezoekers mochten de eerste kans van de wedstrijd op hun naam schrijven. Dylan Vente schoot vanaf een metertje of vijftien op doel na een voorzet van Bryan Limbombe. Nigel Bertrams kon de bal, die niet veel kracht had, eenvoudig oppakken. De Blauw-Witten konden een minuut later eruit counteren via Charles-Andreas Brym en Valentino Vermeulen. De rechtsback van FCE zag Brym vertrekken en gaf de bal diep, maar Brym kon de pass net niet belopen waardoor keeper Rody de Boer de bal kon opvangen.

Na tien minuten spelen kreeg FC Eindhoven opnieuw een kans om op voorsprong te komen. Charles-Andreas Brym en Jort van der Sande verlengden de bal op Joey Sleegers die vanaf randje zestien kon uithalen met links. De nummer 10 schoof de bal net langs de goal naast. Vijf minuten later kwam Valentino Vermeulen er bijzonder knap één-op-één door. Bijna tegen de achterlijn staande slingerde hij de bal voor, maar Joey Sleegers wist een schot niet tot doelpunt te verwerken.

Het spel speelde zich lang op het middenveld af. Echte kansen lieten lang op zich wachten. Met nog tien minuten te gaan in de eerste helft probeerde Amir Absalem het maar eens van afstand. Zijn schot dwaalde echter hoog over de goal heen. Beide ploegen lukte het voor de rust niet om nog grote kansen te creëren, waardoor de spelers aan de thee gingen met een 0-0 tussenstand.

Na de rust kreeg Roda JC de eerste kans. Xian Emmers dribbelde vanaf de linkervleugel naar binnen en passeerde de Eindhovense defensie. Nigel Bertrams kon zijn schot keren. De Blauw-Witten kregen vijf minuten na deze kans zelf een mogelijkheid. Jort van der Sande draaide knap weg bij zijn verdediger en gaf de bal aan Joey Sleegers. De linker aanvaller stuurde Valentino Vermeulen weg die bijna een assist op zijn naam kreeg. Pieter Bogaers nam de bal goed aan, maar zag zijn inzet via een verdediger van Roda JC over het doel gaan. Uit de daarop volgende corner kreeg Van der Sande de bal op het hoofd, maar zijn kopbal ging rakelings naast.

Charles-Andreas Brym probeerde na een klein uur gespeeld te hebben het met een pegel van afstand. De Canadese international schoot de bal vanuit de lucht direct op goal. Zijn schot miste echter richting en ging een paar meter naast. FC Eindhoven bleef aandringen. In de 64e minuut van de wedstrijd gaf Pieter Bogaers de bal hoog voor op Jort van der Sande, maar de spits kon niet vrijuit koppen. De hoekschop leverde ook niks op. Drie minuten hierna probeerde Brym het opnieuw van afstand. Zijn schot was een makkelijke prooi voor goalie Rody de Boer.

Met nog dertien minuten te gaan zette FCE weer een goede aanval op. Na snelle kaatsballetjes van Brian De Keersmaecker, Jens van Son, Joey Sleegers, Charles-Andreas Brym en en Jort van der Sande kon uiteindelijk Joey Sleegers uithalen van een meter of twintig. De topscoorder van de Blauw-Witten schoot laag en hard, maar wel drie meter naast.

In de slotminuten van de wedstrijd kregen de mannen van Rob Penders een penalty tegen. Jens van Son maakte hands, waarna scheidsrechter Ruperti de bal op de stip legde. Patrick Pflücke ging achter de bal staan en schoot raak: 0-1 voor Roda JC.

De thuisploeg moest in de blessuretijd alles op alles zetten om de wedstrijd niet in een nederlaag te laten eindigen. En slaagde hier ook in! Na een hoekshop van Sleegers kwam de bal uiteindelijk terug bij de nummer 10 terecht. Hij zette de bal voor de laatste keer voor. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Maarten Peijnenburg terecht, die bal voor het intikken had! Door zijn treffer eindigde de wedstrijd in 1-1.

FC Eindhoven – Roda JC Kerkrade 1-1 (0-0). 89. Patrick Pflücke 1-0 (strafschop), 90+2. Maarten Peijnenburg 1-1. Gele kaart: Maarten Peijnenburg, Jens van Son (FC Eindhoven), Niek Vossebelt, Dylan Vente, Benjamin Bouchouari, Patrick Pflücke (Roda JC Kerkrade). Scheidsrechter: Clay Ruperti.

FC Eindhoven: Bertrams; Bogaers, Amevor, Peijnenburg, Seedorf, Vermeulen; Van Son, De Keersmaecker; Sleegers, Van der Sande, Brym (79. Dahlhaus).

Roda JC Kerkrade: De Boer; Absalem, Jensen, Joppen, Marzo; Vossebelt, Bouchouari (90. Werker), Pflücke, Emmers, Limbombe; Vente.

Fotografie: Jeem Sportsphotography