“Ik ben mijn jeugdtrainers dankbaar”

Interview met Jay Idzes

Vorig seizoen brak hij door in het eerste elftal van FC Eindhoven. Jay Idzes is nog niet eens twintig jaar, maar nu al een zeer gewaardeerde kracht bij de Blauw-Witten.

Op 28 april 2018 maakte Jay Idzes zijn debuut in het betaalde voetbal. De middenvelder was toen pas zeventien jaar oud. Inmiddels is Idzes niet meer weg te denken uit het elftal van Ernie Brandts. “Het voelt als een waardering voor al het harde werk” vertelt Idzes. “Vooral de trainers in de O-19 hebben me geholpen naar waar ik nu ben.” Inmiddels is de geboren Mierlonaar niet de enige voormalig FCE Randstad Academy speler in de selectie.

De andere jongelingen in de groep, kent Idzes maar al te goed: “Met bijvoorbeeld Kaj de Rooij en Jarno Janssen speelde ik al in de jeugd. We weten heel goed van elkaar wat we wel en niet kunnen en dat maakt het makkelijker om samen te spelen.” Echter niet alles ging eenvoudig bij de middenvelder. “Het niveauverschil met de jeugd is best groot, dat was even wennen.”

Jay Idzes vindt het fijn dat er een aantal ervaren spelers bij de selectie zitten, om de jonge jongens vooruit te helpen. “Spelers als Mawouna Amevor, Ruud Swinkels en Bart Biemans hebben zoveel wedstrijden op niveau gespeeld. Zij weten wat er gevraagd wordt en daar helpen ze ons heel erg mee.” Met een glimlach vertelt Idzes over de verhouding tussen de jonge en oudere spelers: “Soms botst het wel tussen de ervaren en minder ervaren spelers, maar uiteindelijk staan alle neuzen dezelfde kant op. Dat is het belangrijkste.”

Vrijdag neemt FC Eindhoven het op tegen Go Ahead Eagles, in Deventer. Een vechtersploeg, aldus Idzes. “Zeker als je daar moet spelen, de sfeer, dat stadion, dat heeft wel iets.” Echter, daar hoeven de Blauw-Witten niet voor te vrezen aldus de middenvelder. “Als wij met dezelfde strijd en passie spelen als bijvoorbeeld in het begin van het seizoen, dan zijn we daar zeker niet kansloos.” En winnen in de Adelaarshorst, Idzes weet hoe het voelt. “Vorig jaar wonnen we daar met 0-1, zelfs nadat we met een mannetje minder speelden.”

Steun de Blauw-Witten in Deventer en koop je ticket voor Go Ahead Eagles – FC Eindhoven viawww.fceuitkaarten.nl