Net geen bekerstunt tegen FC Utrecht

Strijdend FC Eindhoven verliest in de verlenging met 1-2

In een koud en mistig Jan Louwers Stadion heeft FC Eindhoven net niet voor een bekerstunt weten te zorgen. Eredivisonist FC Utrecht won met 1-2 en had daar een verlenging voor nodig. Samy Bourard scoorde namens de Blauw-Witten.

Bij FC Eindhoven begon de nieuwe aanwinst, Mawouna Amevor, op de reservebank. Een van de winterse versterkingen van FC Utrecht begon wel aan de wedstrijd, Jeroen Zoet verdedigde het doel van de Domstedelingen. De huurling van PSV werd direct getest door Kaj de Rooij, die het doel van FC Utrecht onder vuur nam.
Daarna nam FC Utrecht het spel over en kreeg de ploeg van John van den Brom enkele mogelijkheden. Een schot van Gyrano Kerk ging voorlangs en even daarna redde Ruud Swinkels tweemaal op een inzet van Issah Abass.
Vervolgens drukte FC Utrecht de thuisploeg steeds verder achteruit. Het leidde niet toch grote mogelijkheden voor de Rood-Witten. Tien minuten voor de rust kwam FC Eindhoven op voorsprong. Kaj de Rooij onderschepte de bal op het middenveld, waarna de Blauw-Witten het veld overstaken. Uiteindelijk belandde de bal bij Samy Bourard die Jeroen Zoet in de korte hoek verraste: 1-0! Even later was FC Eindhoven opnieuw dreigend in de buurt van het Utrechtse doel. Jort van der Sande ontving de bal, maar schoot ruim over.

Direct na rust ging FC Utrecht op jacht naar de gelijkmaker en al binnen een minuut verschenen de Domstedelingen voor het doel van Ruud Swinkels. De Eindhovense doelman pakte de inzet van Mark van der Maarel stijlvol uit de lucht. Even later slalomde FC Utrecht debutant Kristoffer Peterson door de Eindhovense defensie. De Zweed wist de bal voor te geven maar via een been van een Blauw-Witter werd de bal weggewerkt.
De druk hield aan en na iets meer dan een uur spelen kwam FC Utrecht op gelijke hoogte. Kristoffer Peterson versnelde langs Justin Ogenia, gaf de bal voor waarna Issah Abass afrondde. Daarna werd FC Eindhoven gevaarlijk via de counter. Moses Makasi werd de diepte in gestuurd, helaas zag de Engelsman zijn inzet gekeerd worden.
In de slotfase steeg de spanning in het Jan Louwers Stadion naar een hoogtepunt. Drie minuten voor tijd kwam Kaj de Rooij in de buurt van een doelpunt, de Bestenaar raakte van dichtbij de lat boven Jeroen Zoet. Even later was FC Utrecht weer aan zet en overleefde de Blauw-Witten een aanval. Hierdoor bleef de stand 1-1 en moest er tweemaal vijftien minuten worden verlengd.

In de eerste helft van de verlenging moest Justin Ogenia de strijd geblesseerd staken. Zijn vervanger was Mawouna Amevor, die daarmee zijn debuut in het shirt van FC Eindhoven maakte. Niet veel later voorkwam Ruud Swinkels de 1-2 door de bal voor de lijn weg te halen na een indraaiende hoekschop.
In de blessuretijd van de eerste helft van de verlenging hield Maarten Peijnenburg FC Eindhoven in de race met een redding op de doellijn! Terwijl Ruud Swinkels geklopt was, werkte de verdediger de bal ternauwernood weg.
FC Utrecht brak in de tweede helft van de verlenging, gevaarlijk uit. De bal belandde via Simon Gustafson bij Issah Abass. De rappe aanvaller kwam tot een schot, maar de inzet was een prooi voor Ruud Swinkels.
Acht minuten voor het einde van de tweede verlenging kwam FC Utrecht op voorsprong via Jean-Christophe Bahebeck, die een voorzet van dichtbij via de paal achter Ruud Swinkels schoot. In de slotfase liet FC Eindhoven de Utrechtenaren wankelen en dwong het bijna een strafschoppenserie af. Mawouna Amevor, die het laatste deel als stormram mee naar voren kwam, raakte de paal en Justin Hoogman blokte een schot van Dave de Meij in het strafschopgebied met de hand. Scheidsrechter Martin Pérez zag er geen opzet in en liet doorspelen.

Door de 1-2 nederlaag is FC Eindhoven uitgeschakeld en kan het met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. Aanstaande vrijdag wacht immers de volgende klus alweer. In het Riwal Hoogwerkers Stadion wacht FC Dordrecht op onze Blauw-Witten. Het duel in Dordrecht begint om 20.00 uur. Ga voor kaarten voor dit duel naar fceuitkaarten.nl.

FC Eindhoven – FC Utrecht 1-2 nv (1-1, 1-0) 38. Samy Bourard 1-0, 61. Issah Abass 1-1, 112. Jean Christophe Bahebeck 1-2. Scheidsrechter: Martin Pérez. Gele kaart: Justin Ogenia, Jarno Janssen (FC Eindhoven), Sean Klaiber, Gyrano Kerk, Jean Christophe Bahebeck, Leon Guwara, Adrian Dalmau (FC Utrecht). Aantal Toeschouwers: 1678.

FC Eindhoven: Swinkels; Ogenia (101. Amevor), Peijnenburg, Biemans, Janssen (116. Faber); Idzes, Van der Sande, Makasi; Bourard, Van der Sande, De Rooij (104. De Meij).
FC Utrecht: Zoet; Klaiber, Janssen (68. Guwara), Hoogma, Van der Maarel; Van Overeem (104. Bahebeck), Gustafson, Emanuelson (46. Peterson); Kerk (113. Dalmau), Abass, Van de Streek.

Fotografie: Johan Manders