Ultimate XI Ernie Brandts

Genoeg spelers om uit te kiezen, maar wie komen er in zijn Ultimate XI?

Onze technische stafleden hebben allemaal een mooie carrière in het betaald voetbal achter de rug. Maar wat zijn de beste spelers waar ze ooit mee samen hebben gespeeld? Wie komen er in hun Ultimate XI? De laatste in deze reeks is hoofdtrainer Ernie Brandts.

Ernie Brandts debuteerde in 1974 in het betaald voetbal namens De Graafschap. In 1977 maakte de voormalige verdediger de overstap naar PSV. Brandts speelde negen seizoenen in het Rood-Wit. In zijn eerste seizoen wist Brandts meteen landskampioen te worden en de UEFA Cup te winnen. In 1978 was Brandts onderdeel van de WK selectie van Ernst Happel en speelde hij mee in de verloren finale tegen Argentinië. Na PSV speelde de voormalige verdediger nog voor Roda JC Kerkrade, MVV Maastricht, Beerschot en opnieuw De Graafschap. 18 jaar speelde Ernie Brandts in het betaald voetbal. Genoeg spelers om uit te kiezen, maar wie komen er in zijn Ultimate XI?

Ernie gaat voor een aantal hele grote namen, waaronder Johan Cruijff. “Voor mij is Johan de beste voetballer allertijden. Zijn techniek, inzicht en mentaliteit waren ongekend. Het waren niet veel wedstrijden, maar ik ben heel trots dat ik met hem samen heb kunnen spelen. Ik denk ook nog steeds, als Johan mee was gegaan naar het WK’78, dan waren we wereldkampioen geworden, 100%.” Een andere opvallende naam is die van PSV legende en Eredivisie topscoorder aller tijden, Willy van der Kuijlen. Een afmaker pur sang volgens Brandts: “Willy was een geweldige voetballer. Wat hij met een bal deed was fantastisch en dat heb ik zelden gezien. Het mooiste vond ik altijd, zijn korte aanrakingen. Hij kon de bal heel dicht bij zijn voeten houden, waardoor hij heel snel en kort kon kappen en draaien. Dat was fantastische om te zien.”

Het elftal van Brandts telt drie Feyenoord legendes. Bennie Wijnstekers, Wim Jansen en Willem van Hanegem. “Van Hanegem was een voorbeeld voor mij, om dan ineens met hem samen te spelen, dat was schitterend.” Wanneer Ernie terug denkt aan deze spelers komen de volgende woorden bij alle drie terug: “Sterk, harde werkers, alles om te winnen. Echte Feyenoorders.” Vooral over Van Hanegem heeft Brandts mooie herinneringen: “ik weet nog dat we ooit op een training kopduels moesten uitvoeren. Ik won een kopduel van Willem en begon toen een beetje te lachen. Dat vond Willem helemaal niet leuk en bij het volgende duel kreeg ik keihard een elleboogstoot op mijn borst. Daar moest ik echt even van bijkomen toen, maar dat was Willem ten voeten uit. Hij deed alles om te winnen en die mentaliteit, daar houd ik wel van.”

Bij de trainers, ook twee grote namen. Volgens Brandts heel simpel: “Zowel Rinus als Kees waren tactische geweldige trainers. Maar ook buiten het veld, waren het enorme fijne mannen om mee samen te werken. Ik heb altijd met veel plezier onder hun gespeeld en heb alleen maar respect voor deze twee toptrainers. Ik kon geen keuze maken tussen beide, dus dan maar allebei erin. Een voor de eerste helft en een voor de tweede helft, haha.”