FC Eindhoven verliest boeiend duel van NAC Breda

Blauw-Witten met 2-4 onderuit

FC Eindhoven heeft zaterdagmiddag geen goed vervolg kunnen geven aan de overwinningen op FC Dordrecht en TOP Oss. Ondanks een vliegende start, verloren de Blauw-Witten met 2-4. Voor FC Eindhoven scoorden Brian de Keersmaecker en Jacky Donkor.

Ondanks dat de wedstrijd een paar minuten later begon dan gepland, schoot FC Eindhoven uit de startblokken. Binnen één minuut kwamen de Blauw-Witten op voorsprong tegen de bezoekers uit Breda. Na een lange bal wist Jort van der Sande de bal knap te controleren. Hij legde de bal uitstekend neer voor Brian de Keersmaecker. De Belgische middenvelder wist de bal in tweede instantie achter doelman Nick Olij te krijgen.

De ploeg van Ernie Brandts bleef NAC onder druk zetten en dit resulteerde in een kans voor Jacky Donkor. Na een snelle counter over de linkerkant van het veld, schoot de buitenspeler in de handen van Nick Olij.

Het eerste echte gevaarlijke moment van NAC kwam na een kleine twintig minuten spelen. Een voorzet van Robin Schouten werd licht getoucheerd door Mawouna Amevor. Hierdoor stond Ruud Swinkels aan de grond genageld. Gelukkig voor FC Eindhoven viel de bal net langs het doel.

Na een half uurtje spelen kwam NAC langszij. Het schot van Lex Immers werd in eerste instantie nog geblokt door Jens van Son, waardoor Ruud Swinkels op het verkeerde been werd gezet. Het was diezelfde Immers die de bal vervolgens terug legde op Nick Venema, die voor de 1-1 mocht aantekenen. FC Eindhoven was hierna de kluts kwijt, want een kleine minuut later lag de bal alweer in de goal. Uit een corner van Mounir El Allouchi kopte Roger Riera de bezoekers op voorsprong. In de extra tijd van de eerste helft kreeg FC Eindhoven nog een kansje. Uit een vrije trap van Jens van Son kopte Jort van der Sande langs de goal van NAC. Hierdoor ging FC Eindhoven de rust in met een 1-2 achterstand.

Na rust ging de ploeg van Ernie Brandts nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker. Opnieuw nam FC Eindhoven het initiatief en NAC wachtte af.  Dit resulteerde in de 55e minuut in de 2-2. Na een uitstekende voorzet van Lorenzo van Kleef, stond Jacky Donkor op de goede plaats en maakte de huurling van Fortuna Sittard zijn eerste goal voor de Blauw-Witten.

FC Eindhoven ging nadrukkelijk op jacht naar een derde treffer. Die derde goal viel bijna aan de andere kant. Uit een corner redde Ruud Swinkels puik op een kopbal van Colin Rösler. Ook FC Eindhoven bleef daarna gevaarlijk. Na een uitstekende onderschepping van Maarten Peijnenburg, konden zowel Jort van der Sande als Hugo Botermans de bal niet raken. Aan de andere kant was het wel raak. Na een steekbal van Thom Haye, kapte Robin Schouten zichzelf vrij. De rechtsback van NAC schoot de bezoekers vervolgens weer op voorsprong.

De ploeg van Ernie Brandts kreeg vlak na de tegengoal meteen een grote kans. Uit een corner van Jason Bourdouxhe, kopte Jort van der Sande de bal langs de goal.  Tien minuten voor tijd kreeg NAC een strafschop. Na een vermeende overtreding van Jason Bourdouxhe op Mounir El Allouchi legde scheidsrechter Allard Lindhout de bal op de stip. Voor Mario Bilate een koud kunstje om NAC op een 2-4 voorsprong te schieten.

FC Eindhoven probeerde het nog wel, maar verder dan een kopbal van Jort van der Sande kwam de ploeg van Ernie Brandts niet meer.

FC Eindhoven speelt volgende week tegen titelkandidaat, De Graafschap. Vorig jaar eindigde het duel tegen de Superboeren in een 1-1 gelijkspel. Zondag 29 november wordt er om 12:15 afgetrapt in het Jan Louwers Stadion.

FC Eindhoven – NAC Breda 2-4 (1-2) 1. Brian de Keersmaecker 1-0, 31. Nick Venema 1-1, 33. Roger Riera 1-2, 55. Jacky Donkor 2-2, 76. Robin Schouten 2-3, Mario Bilate 2-4 (strafschop). Scheidsrechter: Allard Lindhout. Gele kaart: Lorenzo van Kleef, Jens van Son, Mawouna Amevor, Hugo Botermans (FC Eindhoven), Thom Haye (NAC Breda).

FC Eindhoven: Swinkels; Van Kleef, Amevor, Peijnenburg, Bourdouxhe; Van Son, Pozo (46. Van Rosmalen), De Keersmaecker (77. Jap Tjong); Botermans, Van der Sande, Donkor (80. Biemans).
NAC Breda: Olij, Schouten, Riera (67. Azzagari), El Allouchi, Immers (89. Fiorini), Mashart, Malone, Rösler, Haye, Bilate (85. Van Hooijdonk), Venema.

Fotografie: Jeem Sportsphotography