Manuel Kuijk: “Dat is een geweldig gevoel”

Interview met Manuel Kuijk

Inmiddels ligt de Eredivisie Zaalvoetbal al meer dan een half jaar stil en mag FC Eindhoven ook nog steeds niet trainen. Keeper van FC Eindhoven Manuel Kuijk is International en mag bij het Nederlands Team wel trainen en wedstrijden spelen. Wij spraken Kuijk onder andere over hoe zijn wedstrijddag eruit ziet, zijn kwaliteiten en zijn ambities.

In het seizoen 2018-2019 kwam Kuijk over van ’t Knooppunt, waar hij in 2016-2017 werd uitgeroepen tot beste keeper van Nederland. Een paar jaar later is hij keeper van zowel FC Eindhoven als het Nederlands Team. ‘De ambities en de professionaliteit binnen de club hebben mij overtuigd om de overstap te maken naar FC Eindhoven’

De doelmans is sinds de F-jes begonnen als keeper op het veld bij SV Longa ’30 en heeft nooit op andere posities gespeeld. ‘Toen ik 13/14 jaar oud was begon ik met zaalvoetballen bij LZV Kuypers.’ Kuijk ging zich na de A-jeugd volledig focussen op het zaalvoetbal en liet het veldvoetbal achter zich. ‘Door al het trainen en het vele reizen in combinatie met mijn werk maakte het voor mij lastig om op het veld te blijven spelen.’

Op de vraag wat zijn sterke punten zijn zegt Kuijk het volgende: ‘Ik denk dat ik vooral goed ben in ballen tegenhouden door goed in te schatten waar ballen kunnen komen. Ik probeer het spel te lezen en zo gevaar te voorkomen. Mijn lenigheid en snelle reflexen helpen mij daarbij.’

Kuijk bereidt zich als volgt voor op wedstrijden: ‘Ik zorg dat ik de middag vrij ben zodat ik lekker kan uitrusten. Vaak zoek ik nog wat beelden op van de tegenstander om te kijken wat ze kunnen. Meestal doe ik daarna dan nog een powernapje voordat ik naar de wedstrijd ga. Verder probeer ik me vooral niet te druk te maken en maak ik meestal grapjes met mijn teamgenoten voor de wedstrijd.’

De 26-jarige doelman heeft geen specifiek voorbeeld in de zaal en probeert van alle keepers iets te pikken om zo zelf beter te worden. Wel is het voor hem duidelijk wie de beste keeper is in de zaal: ‘Voor mij is Higuita van Kazachstan toch wel de beste. Hij is ontzettend snel en kan daarnaast ook nog goed schieten.’

De International wil nog mooie dingen bereiken in zijn carrière. ‘Ik hoop nog een keer de Champions League te spelen en op een eindtoernooi zoals een EK of WK. Daarnaast lijkt het me mooi om eens in een profcompetitie te spelen en me alleen maar te hoeven focussen op zaalvoetbal’, verhaalt Kuijk.

Zoals gezegd is Kuijk naast keeper van FC Eindhoven ook International namens het Nederlands Team. Hij maakte zijn debuut tegen Slowakije in 2015 (4-1 winst). Op de vraag of er een doel is gesteld voor het komende EK in eigen land antwoordt de keeper: ‘Niet specifiek. Europees Kampioen worden moet altijd het doel zijn als je op zo’n toernooi staat. We willen vooral een goede prestatie neerzetten en Nederland laten zien hoe leuk zaalvoetbal is!’

Naast zaalvoetballer is de geboren en getogen Achterhoeker in het dagelijks leven werkzaam als gymleraar in het basisonderwijs. ‘Als ik tijd over heb lig ik lekker op de bank met mijn vriendin of ga ik bij vrienden op bezoek.’

Over de vraag of Kuijk de ambitie heeft om in het buitenland te spelen hoeft hij niet lang na te denken: ‘Mijn ambitie is om volledig professioneel met zaalvoetbal bezig te zijn. Momenteel kan dat niet in Nederland, daarom zou ik een avontuur in het buitenland wel aangaan!’

‘Er zijn veel mooie momenten in mijn carrière moet ik eerlijk zeggen, maar ik denk dat het hoogtepunt wel is dat ik landskampioen ben geworden met ’t Knooppunt. Een heel seizoen werk je hard om kampioen te worden. Als dat dan uiteindelijk lukt is dat wel echt een geweldig gevoel’, besluit Kuijk.